Sprožilci atopijskega dermatitisa

suha-koza

Suha koža – ker imajo bolniki z atopijskim dermatitisom prizadeto kožno pregrado, koža izgublja vlažnost in postaja dovzetnejša za okužbe z mikroorganizmi in vdor alergenov. Koža naj bo zato vedno dobro navlažena in negovana.

alergeni

Alergeni – alergeni so snovi, ki vstopijo v telo in sprožijo alergijsko reakcijo. Alergene lahko vdihnemo, zaužijemo ali pa vstopijo v telo preko kože. Alergijo, vezano na atopijski dermatitis, lahko sprožijo inhalacijski alergeni (cvetni prah, pršice, živalski epitel, hišni prah …), prehrambeni alergeni (mlečne beljakovine, jajčni beljak, ribe, soja, gluten, oreščki …) in antigeni mikroorganizmov.

sladkor

Sladkor in predelana hrana – sladkor in predelana hrana povečujeta vnetje v telesu.

histamin

Histamin – histamin je biološka snov (vnetni mediator), ki se nahaja v hrani živalskega in rastlinskega izvora, proizvaja pa ga tudi naše telo. Histamin se ob alergijski reakciji sprošča iz celic imenovanih mastocitov in znatno prispeva k vnetnemu odgovoru. Kadar ima oseba prenizko raven encima, ki histamin razgrajuje, govorimo o histaminski intoleranci. Histaminska intoleranca ima podobne znake in simptome kot alergija na hrano. Priporočeno je uživanje hrane, ki ima nižje vrednosti histamina.

iratanti

Dražeče snovi – cigaretni dim, čistila, pralna sredstva, dišave, izpušni plini in druge dražeče snovi občutno povečajo tveganje za nastanek alergij in atopijskega dermatitisa oz. lahko močno poslabšajo že obstoječe alergije in atopijski dermatitis.

oblacila

Oblačila – naj bodo mehka, lahka in naj »dihajo«. Najbolje se obnesejo oblačila iz bombaža, svile, lanu ter konoplje, izogibati pa se je potrebno sintetiki in volni. Oblačila perite z blagimi detergenti, brez mehčalca.

vrocina-potenje

Vročina in potenje – večini bolnikov se ob vročini in potenju stanje kože poslabša. Stanovanje naj bo zato dobro prezračeno in hladno. Fizična aktivnost bolnikov z atopijskim dermatitisom je sicer priporočljiva, saj se bolniki na ta način lažje soočajo s stresom, a potrebno se je zavedati, da potenje stanje kože največkrat poslabša. Fizično aktivnost prilagodite stanju kože.

infekcije

Okužbe – za atopijski dermatitis so značilne sekundarne okužbe z bakterijami (npr. Staphylococcus aureus), virusi (Herpes simplex, Varicellela zoster, virusi Pox …) in glivami (npr. Malassezia spp.). V hudih oblikah je potreben obisk zdravnika, ki predpiše ustrezno terapijo.

stres

Stres – stres je močan sprožilec atopijskega dermatitisa, ki se mu žal ne moremo izogniti, lahko pa se ga naučimo obvladovati.