Pogosta vprašanja

pogosta-vprasanja

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična, ponavljajoča se vnetna bolezen. Najvidneje in najobsežneje je prizadeta koža (močan srbež), pri dolgotrajnih in težkih oblikah atopijskega dermatitisa pa se lahko razvijejo tudi druga atopijska stanja, kronično vnetje črevesa, revmatoidni artritis in številne druge bolezni.

Kdaj se atopijski dermatitis pojavi?

Bolezen se najpogosteje pojavi v zgodnjem otroštvu (do 2. leta), lahko pa tudi kadarkoli kasneje.

Kakšni so glavni znaki atopijskega dermatitisa?

Na določenih mestih telesa, ki so značilna za atopijski dermatitis, se pojavi suha, rdeča, luskasta in srbeča koža.

Kaj povzroča atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kompleksna bolezen, ki se razvije zaradi kombinacije genetskih in okoljskih dejavnikov. Najnovejše raziskave kažejo, da gre za sistemsko in tudi avtoimunsko bolezen.

Ali je atopijski dermatitis ozdravljiva bolezen?

Atopijski dermatitis ni ozdravljiv, saj gre za večplastno sistemsko bolezen z gensko predispozicijo in avtoimunsko komponento. Za bolezen so značilna obdobja zagona in remisije. Pri 1/3 otrok lahko atopijski dermatitis izzveni, a se lahko ponovno pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju. Spodbudno je dejstvo, da v zadnjih letih zanimanje stroke za bolezen raste. Posledično se pojavljajo nova zdravila, ki bodo morda olajšala življenje bolnikov.

Ali je atopijski dermatitis nalezljiva bolezen?

Ne, atopijski dermatitis ni nalezljiv. Bolniki z atopijskim dermatitisom so zaradi nevednosti okolice pogosto žrtve stigmatizacije, diskriminacije in izolacije. Predvsem otrokom, ki trpijo za atopijskim dermatitisom, je potrebno dovoliti, da se normalno igrajo s svojimi vrstniki.

Ali se mora bolnik z atopijskim dermatitisom izogibati določeni hrani?

Atopijski dermatitis je navadno povezan s prehrambnimi alergeni (mlečne beljakovine, jajčni beljak, ribe, soja, gluten, oreščki …), ni pa nujno. Če opazite poslabšanje stanja po določeni hrani, poskusite z izločevalno dieto. To povejte osebnemu zdravniku/pediatru, ki vas bo napotil do alergologa.

Ali je pri izločevalni dieti dovoljena občasna prekršitev? (Primer: Moj otrok ima atopijski dermatitis in potrjeno alergijo na mlečne izdelke. Ali lahko občasno pri kuhi uporabim maslo ali smetano?)

Diete se je potrebno držati strogo, če je potrebna. Odgovor je torej ne.

Ali je priporočljivo, da bolnik poišče strokovno psihološko podporo?

Atopijski dermatitis je kronična bolezen in kot takšna predstavlja stalno psihično obremenjenost bolnika. Bolezen zahteva stalno prilagajanje in močno prizadene kvaliteto življenja. Za lažje soočanje z boleznijo je priporočljiva psihološka podpora.

Ali ima atopijski dermatitis kakšne zaplete?

Da, najpogostejši zapleti so sekundarne okužbe z bakterijami, virusi in glivami. Pri težkih oblikah so prisotne tudi brazgotine.

Ali se lahko otrok z atopijskim dermatitisom kopa v bazenu?

Kopanje v bazenu ni priporočljivo. V bazenski vodi je klor, ki lahko stanje kože poslabša. Potrebno je poudariti tudi, da je koža bolnika zelo dovzetna za sekundarne okužbe, ki so lahko vzrok resnih zapletov.

Kako se do bolnika obnašati?

Zelo je pomembno, da najprej sami sprejmete drugačnost vašega družinskega člana, prijatelja ali znanca. Do bolnika se obnašajte kot do vsake druge osebe v vašem življenju. Izjemno pomembno vlogo v življenju bolnika ima prav podpora in razumevanje družine in okolice.